kysy pois (jos uskallat)

Mä olen iloinen että voin kuulua kirkkoon.
Olen kiitollinen siitä näkemyksestä, viisaudesta ja rauhasta mitä se tuo mun elämään.
Olen kiitollinen siitä rakkaudesta jota voin tuntea joka päivä.
Olen kiitollinen että olen tässä.

IMG_6318

Olen (aina) ajatellut olevani melko avoin sen suhteen mihin uskon. Blogikirjoituksissakin on joskus tullut esille joitakin asioita kirkkoon liittyen.
Äskeittäin heräsi kuitenkin kysymys:
olenko sittenkään ollut kovin avoin vai vaan ajatellut olevani?

Suomessa uskonto ei ole niitä kaikkein yleisimpiä kahvipöytäkeskusteluja (paitsi ehkä mormonin kanssa, koska se ei juo kahvia 😉 )
Aina ei kehtaa kysyä vaikka kiinnostaisi ja joskus kiinnostaisi, mutta ei tiedä miten kysyisi.

(kirkosta on aina liikkunut myös negatiivisia –ja outojakin– huhuja sekä faktoja. Esimerkiksi muinoin Mäkkärissä töissä ollessani eräs työkaverini ihmetteli kuinka saatoin työskennellä siellä, koska mormonit eivät saa käyttää sähköä. saa käyttää. voin kertoa.)

Siispä. Nyt haluaisin rohkaista teitä kyselemään (uskomuksista/kirkosta), mitä vaan mieleen tulee. Lupaan parhaan kykyni mukaan vastata kaikkiin kysymyksiin. Oman näkemykseni mukaan kirkon jäsenenä.

Ainoana ehtona on, että keskustelua/kysymyksiä käydään/tehdään ”kunnioittavassa hengessä.”
Eli ei dissausta, ei loan heittoa,
vaan positiivista keskustelua huolimatta siitä ollaanko eri mieltä vai samaa mieltä.

Mä kunnioitan sua. Kunnioita sä mua. Jooko?

Do you want to ask something about my church or my beliefs?

26 thoughts on “kysy pois (jos uskallat)

 1. Mielenkiintoinen aihe, kiitos keskustelusta 🙂
  Uskonnoissa on aina maakohtaisia eroja. Miten sinä sanoisit, että Suomen mormonismi eroaa esimerkiksi USA:n MAP kirkosta?
  Miten suhtaudut muihin mormonismin suuntauksiin?
  Koetko uskonnon rajoittavan sinua yksilönä?

  • Kiitti Kiala kun oot tommonen rohkea! 🙂

   vastaus ensimmäiseen kysymykseen:
   Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon ydin on Kristuksen evankeliumi (rakkaus Jumalaa, itseä ja muita kohtaan, ilmoitus, parannus, kaste, syntien anteeksi saaminen, Pyhän Hengen lahja, kestäminen loppuun asti, Iankaikkinen elämä) eli se mitä kirkossa opetetaan. Sen suhteen kirkko on sama kaikkialla maailmassa. Kirkon kaikki toimimiskäytännöt niin ikään on yhdenmukaisia paikasta riippumatta.
   Se mikä on erilaista on tietysti ihmiset ja kulttuuri.
   Eli sanoisin että Suomen mormonismi eroaa USA:n MAP kirkosta samalla tavalla, kuin suomalainen eroaa amerikkalaisesta noin yleensäkin. Tietty Amerikassa on varmaan enemmän (ihmisiäkin on niin paljon enemmän) semmoisia mormoneita, jotka ovat samalla tavalla ”mormoneita” kuin Suomessa ollaan Luterilaisia”.

   vastaus toiseen kysymykseen:
   Muut mormonismin suuntaukset (kuten asian ilmaisit) on erillisiä suuntauksia, jotka ei sinänsä liity tämän hetkiseen kirkkoon sen enempää kuin esimerkiksi Jehovan todistajat liittyvät meidän kirkkoon. (samaan Jumalaan uskotaan kuitenkin.)
   Kirkko kuitenkin opettaa, että ihmisiä pitäisi rakastaa, arvostaa ja kunnioittaa huolimatta siitä mihin ihminen uskoo.
   Eli kunnioitan heidän vapaata tahtoaan, ja sikäli kun joskus sellaisia henkilöitä tapaan yritän kohdella heitä ihan samalla tavalla kuin kaikkia muitakin ihmisiä yritän kohdella (mikä on siis mahdollisimman hyvin). 🙂

   vastaus kolmanteen kysymykseen:
   Uskonto luo elämään tietyt rajat, mutta sanoisin että ei rajoita vaan päinvastoin. Uskonto antaa enemminkin rajattomat mahdollisuudet. Kirkko opettaa että jokainen meistä on taivaallisen Isän(Jumalan) (henki)lapsi (kirjaimellisesti), ja että Jeesuksen Kristuksen avulla voimme tulla samanlaisiksi kuin taivaallinen Isä (ja taivaalliinen Äiti) on.
   Voin kehittyä joka päivä. Oppia virheistä, voittaa itseni, saada anteeksi, selviytyä voittajana vastoinkäymisistä sekä koettelemuksista, olla puhtaalla omalla tunnolla ja kokea rauhaa Jeesuksen Kristuksen sovituksen avulla. Se on siis ihan mieletöntä!!!
   Toisaalta esimerkiksi viisauden sana (johon kuuluu se että ei käytetä alkoholia, tupakkaa, kahvia, teetä eikä huumeita) voi tuntua melko rajoittavalta, mutta kuka tahansa joka on nähnyt (esim.) alkoholin ongelmat, on varmaan mun kanssa samaa mieltä siitä, että alkoholin juominen rajoittaa elämää enemmän kuin sen juomatta jättäminen.

   no oliko tyydyttävät vastaukset? 😉

   • Kiitos vastauksista 🙂
    Ihanaa, että koet voimautuvasi uskossa. Hienoa, että kirkossanne pidetään yhtä ja autetaan toisia, se on tärkeää henkisellekin hyvinvoinnille.

    Rajoittamisella ajattelin enemmänkin sellaista ajatuksellista rajoittamista. Päihteet ja kahvi eivät ole koskaan kiehtoneet minua ja teetäkin olen juonut vasta viime aikoina vähän. Eli en koe sitä itse minään rajoitteena, ellei kyse ole esim. lääkkeistä joissa on alkoholia.
    Mutta siis tarkoitin sitä ajatuksen tasolla rajoittamista. Sitä, että ei saa itse päättää mikä tuntuu itsestä todelta. Esim. homoavioliitot. Minua harmittaisi, jos en saisi kannattaa tasapuolisia oikeuksia kaikille ihmisille, koska uskonto sanoisi sen olevan väärin. En nyt tiedä koskeeko tämä kyseinen esimerkki mormoneja, mutta ymmärrät varmaan mitä tarkoitan.

   • Kirkko opettaa että on olemassa yksi (hengellinen) ”totuus”, totuus joka koostuu osasta pienempiä ”totuuksia”, jotka on kaikille ihmisille samat huolimatta siitä mitä mieltä ihmiset ovat.
    Kirkko opettaa myös että yksi näistä totuuksista on se, että avioliitto on tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi liitoksi.
    Evankeliumin (joka on kirkon ”ydin”) lähtökohtana on, että jokainen kirkon jäsen saa henkilökohtaisen todistuksen siitä että se on totta (eikä vaan niin että ”teette mitä kirkko sanoo ja sillä selvä”). Mormonin kirjassa (joka on Raamaattuun verrattava pyhäkirjoitus, toinen todistus Jeesuksesta Kristuksesta ja kertoo muinaisesta kansasta joka eli Amerikan mantereella) on yksi ”legendaarinen” kohta, jota lainataan aika usein kirkossa ja se kuuluu näin: ” Ja kun te nämä saatte, minä tahtoisin kehottaa teitä kysymään Jumalalta, iankaikkiselta Isältä, Kristuksen nimessä, eivätkö nämä asiat ole totta; ja jos te kysytte vilpittömin sydämin, vakain aikein, Kristukseen uskoen, hän ilmoittaa niistä teille totuuden Pyhän Hengen voimalla. Ja Pyhän Hengen voimalla te voitte tietää totuuden kaikesta.”
    Ja tämä pätee kaikkiin ihmisiin.
    Minä olen saanut henkilökohtaisen todistuksen että evankeliumi on totta.

    Evankeliumi opettaa että avioliitto on ihmisen pelastuksen kannalta keskeinen asia ja että ei ole naista ilman miestä, eikä miestä ilman naista, että avioliitto on tarkoitettu nimenomaan miestä, naista sekä tulevia sukupolvia varten.
    Se voi kuulostaa epäreilulta (myös niitä kohtaan jotka syystä tai toisesta ei löydä aviopuolisoa tässä elämässä), mutta mulla on todistus myös siitä, että Jumala ei ole epäoikeudenmukainen Jumala (vaan oikeudenmukainen ja armollinen) ja että Jumalan rakkaus meitä kaikkia ihmisiä kohtaan on enemmän kun me mahdollisesti ikinä pystytään tämän elämän aikana ymmärtämään.
    Herra täyttää varmasti kaikki lupauksensa ja tämä elämä on vain pieni (mutta hyvin hyvin tärkeä) osa iankaikkisuutta.

    Eli jos mulla ei olisi omaa henkilökohtaista todistusta siitä että evankeliumi on totta, kokisin varmaankin että kirkko rajoittaa.
    Mutta koska mulla on henkilökohtainen todistus ja myös tietoa siitä mitä Herra on suunnitellut ja valmistanut meitä ihmisiä varten, niin mä en kannata tasavertaista avioliittolakia.

    Sitä vastaan mulla ei olis mitään, että ne homoparit jotka ovat jo reikisteröineet parisuhteensa saisivat lain alla samat oikeudet (perintöoikeudet yms.) kun avioliitossakin.
    Poissuljettuna adoptio-oikeus, koska ainakin mulle mun molemmat vanhemmat ovat erikseen ja eritavalla todella todella tärkeitä. Äiti ei voi korvata isää, eikä isä voi korvata äitiä ja sen saman mahdollisuuden molempiin vanhempiin haluaisin säilyttää jokaisella lapsella (vaikka nyky yhteiskunnassa se on aika ideologista eikä niinkään realistista).
    Yksi niistä totuuksista mistä kirkko myös opettaa on se, että äidin ja isän merkitys lapsen iankaikkiselle kehitykselle on ratkaisevan tärkeä asia.
    Sanon sen vielä, että tiedän olevani monen ihmisen kanssa eri mieltä. Mutta en voi kiistää sitä, minkä tiedän olevan totta ja sulla (niin kun mullakin sekä teillä kaikilla mahdollisilla muilla lukijoilla) on oikeus omaan mielipiteeseen.

    Tässä vielä kirkon virallinen kanta tasavertaisesta avioliittolaista http://www.mormonienuutishuone.fi/artikkelit/lausunto-sukupuolineutraalista-avioliitosta-ja-viehtymyksestä-samaa-sukupuolta-kohtaan

   • Niin ja alla olevalla kysymyksellä en tarkoita arvottaa uskoasi, vaan olen vain kiinnostunut onko sinusta tuntunut siltä? 🙂

 2. Hienoa Suvi.Hyvä,toista kunnioittava ilmapiiri keskustelun kulullu on a ja o. Silloin läsnä olevat tuntevat mikä on hyvää ja onko jotain asiaa puheessa jota minä haluan elämääni.

 3. Hei, olen aina miettinyt kun näen kaupungissamme mormonipoikia puvuissa polkupyöriensä kanssa, että keiden luona he käyvät? Mormonien vai käännytättekö?
  Myönnän olevani täysi ummikko näissä asioissa, meillä kotona ollaan oltu hyvin hissukseen sekä evankelisluterilaisia että ortodokseja…Oman kirkkomme pappi paheksui aika avoimesti kun isämme ei nouse luterilaisessa kirkossa seisomaan ja lapsellamme oli ortodoksiristi kaulassa mummon hautajaisissa…Oletteko te törmänneet tälläiseen vai käyttekö lainkaan luterilaisissa kirkoissa?

  • Hyvä Niinu! säkin olet rohkea! 🙂
   Ensimmäisenä:
   tässä on loistava linkki yhden apostolin puheeseen siitä, mitä lähetyssaarnaajat (eli siis ne pyöräilevät pukupojat) ovat: http://www.lds.org/general-conference/print/2012/10/ask-the-missionaries-they-can-help-you?lang=eng&clang=fin

   Lähetyssaarnaajien ensisijainen tehtävä on opettaa Kristuksen evankeliumia ja todistaa Kristuksesta. Lisäksi lähetyssaarnaajat ovat palvelemassa sitä yhteiskuntaa missä tekevät työtänsä kahden vuoden ajan.
   (esim. mieheni Birk palveli kaksi vuotta Albaniassa ja olivat siellä kunnostamassa mm. yhtä lastensairaalaa)
   Lähetyssaarnaajat käyvät sekä kirkon jäsenten luona (mm. syömässä, palvelemassa sekä opettamassa) että ns. ”tavallisten” luona (tekemässä samoja asioita).
   Ketään ei voi käännyttää ellei ihminen itse halua kääntyä, mutta lähetyssaarnaajat siis opettaa ihmisiä, myös niitä jotka eivät ole meidän kirkon jäseniä.
   Kirkon kokoukset (voi verrata jumalanpalvelukseen) ovat joka sunnuntai, joten aika harvoin tulee käytyä luterilaisessa kirkossa. Joskus olen käynyt laulamassa niin kuorossa kun ihan itseksenikin. ( ja sitten tietenkin muiden juhlissa. häät, ripit etc.)

 4. Moikka 🙂 Ihanaa kun saa kysyä.

  Minä ymmärrän uskonnoissa sen kokonaiskuvan. Uskominen tuo voimaa ja lohtua. Mutta sitten aina kun asiaa alkaa miettimään tarkemmin, herää pieniä kysymyksiä. Ja yleensä kun niistä kysyn, saan ihmiset vaan hermostumaan. Mutta kun kerran saa kysyä (kiitos siitä), tässä muutama mitkä askarruttavat.

  En ole ikinä ymmärtänyt Jumala-käsitettä. Eli kuka se on? Missä se on? Mistä se on tullut? Ja jos se ei ole mitään konkreettista, miten tiedetään että se on olemassa? Ja mistä tiedetään että se on kaikilla uskonnoilla sama juttu/asia/hahmo? Ja miksi se on (yleensä) miespuoleinen?

  Entä tuo ”viisauden sana”? Mitä se tarkoittaa? Kuka on nuo ”rajoitteet” määritellyt? Milloin? Millä perusteella? Kattaako tuo listaus myös lääkkeet? Minun migreenilääkkeeni kun ovat huumaavia. Vai saako sitä tulkita vapaasti? Minun silmääni myös teen ja mehun raja on teknisesti aika häilyvä. Esimerkiksi kun kesäisin kuusenkerkoista keitetään mehua, jonka nimi on kuusenkerkkätee. Onko se kiellettyä?

  Olisi paljon isompiakin kysymyksiä, mutta nyt mussukat vaativat huomiota 🙂

  • Kirkko opettaa että on olemassa Isä Jumala, ihan konkreettinen henkilö jolla on liha- ja luuruumis (vaikkakin ”kirkastettu” kuolematon ruumis). Hän on todellakin meidän henkien Isä.
   tässä (4min) video joka avaa hyvin tätä: http://www.mormonchannel.org/video/mormon-messages?v=2119328537001 Hän on maailmankaikkeuden korkein hallitsija.
   Sitten on Jeesus Kristus Jumalan poika (joka tekee kaiken Isä Jumalan johdolla), jolla niin ikään on liha- ja luuruumis, jonka sovituksen ja ylösnousemuksen avulla jokainen voi saada syntinsä anteeksi, jokainen voi nousta ylös kuolleista ja elää kuoleman jälkeen Isä Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen kanssa yhdessä perheenä ja tulla taivaallisen Isän kaltaiseksi.
   Sitten on vielä Pyhä Henki joka on henki (persoona) jolla ei ole ruumista (usein sanotaan Hengeksi tai Jumalan Hengeksi).

   Kirkko opettaa myös että Jumalan asuinpaikka on ”taivas” tai ”Jumalan valtakunta” (muitakin termejä on ollut, mutta nämä yleisimmät). Sitä missä se ihan fyysisesti on niin en tiedä. (Sen kuitenkin tiedän että se on.)

   Jumala on aina ollut. Hän ei ole ”tullut” mistään vaan on ollut aina. Vähän niinku joku alkuaine tai avaruus.
   (sitä on kyllä välillä niin vaikeeta ymmärtää tällä rajallisella ihmismielellä…)

   Jumala ”on nähty” ja kuultu. Aika harvoin, mutta on. Joseph Smith jonka kautta meidän kirkko palautettiin (1800-luvulla) näki Isä Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen.
   (sitä kutsutaan ”ensimmäiseksi näyksi”. tässä linkki siitä tehtyyn videoon http://www.youtube.com/watch?v=9RGgggC0014)

   Kirkko opettaa että on vain yksi maailmakaikkeuden korkein hallitsija ja sillä tavalla mä uskon myös. Se voi näyttää eri tyypeille erilaiselta, mutta on sama yhtä kaikki.

   Ja jos on taivaallinen Isä niin on on taivaallinen Äitikin. Ne on yhtä. Kokonaisuus, tiimi, jota ei eroteta. 🙂

   viisauden sanasta voit lukea tästä:
   http://www.mormonienuutishuone.fi/artikkelit/terveet-elämäntavat

   se on terveysohje, siihen liittyy myös ohjeet riittävästä unesta, terveellisestä ruuasta (myös kehosta huolehtiminen) jne. Se on tullut Jumalalta. Lääkkeitä saa käyttää, mutta lääkkeiden väärinkäyttö on viisaudensanan vastaista.
   Teellä tarkoitetaan semmosta oikeeta vihreetä tai mustaa teetä (ei siis esim. yrteistä tehtyä juomaa).

   nyt väsyttää jo, mutta voidaan jatkaa keskustelua myöhemmin… 🙂

 5. Sä oot Suvi niin rautaa!

  Mulle tuli sellanen juttu mieleen tohon Nelssonin kysymykseen ”Mistä Jumala on tullut?” liittyen, että yksi kirkon jo edesmenneistä johtajista on sanonut seuraavaa: ”As man now is, God once was; as God is now man may be.” (”Sellainen, kuin ihminen nyt on, Jumala oli. Sellaiseksi, kuin Jumala nyt on, ihminen voi tulla.”) Eli uskomme siihen, että olimme olemassa ennen tätä elämää, synnyimme maan päälle saadaksemme fyysisen ruumiin sekä kokemuksia ja koettelemuksia, joiden kautta voisimme oppia, kasvaa ja kehittyä ja että elämämme jatkuu myös kuoleman jälkeen. Ylösnousemuksessa saamme ruumiimme jälleen ja voimme jatkaa tätä oppimista ja kehittymistä ja joskus, pitkän prosessin tuloksena, tulla Jumalan kaltaiseksi. Tämä elämä, mitä nyt elämme, on tärkeä osa tätä suunnitelmaa. Jumala on itse käynyt läpi samanlaisen prosessin.

 6. Hei,katselin juuri eilen dokumenttia entisistä amish-nuorista. He olivat lähteneet yhteisöstä (yksi pojista sen vuoksi, että halusi opiskella, kun yhteisössä saa käydä koulua vain tietyn määrän), ja on ilmeisesti yleistä, että yhteisö kieltää nämä ihmiset eli vanhemmat eivät esimerkiksi enää tunnusta lapsia omikseen. Miten teidän kirkossa suhtaudutaan niihin, jotka lähtevät? Luultavasti lähtijöitäkin on, vai onko?

  Hienoa, että usko ja kirkko tuovat sinulle hyvää elämään!

  • Kirkon keskeinen viesti on, että Kristus ja taivaallinen Isä rakastaa jokaista ihmistä (ja jokaisella ihmisellä on mahdollisuus päästä takaisin heidän luokseen). Kaikkia, myös niitä jotka jäävät syystä tai toisesta pois kirkosta. Kirkon jäsenissä on niitä jotka jäävät pois vähitellen kirkon kokouksista ja toiminnoista (enemmistö ”lähtijöistä”) ja myös niitä jotka tietoisesti eroavat kirkosta (vähemmistö ”lähtijöistä”).
   Yleensä pois jäämisessä on kyse jostain synnistä, josta ei ole valmis tekemäään tai ei ole tehnyt parannusta. Kirkko tuomitsee synnin, mutta ei koskaan synnin tekijää.
   Esim. teininä jouduin ehkä vähän huonoon porukkaan (n 14v) ja maistoin tupakkaa. Siitä seurasi se että aloin polttamaan tupakka ja myöhemmin piti vähän kännätäkin. Kirkko ei hirveästi kiinnostanut sillä hetkellä ja toisaalta jos kävin kirkossa niin oli semmonen vähän epämukava olo, mutta toisaalta ihmiset kirkossa olivat aina ystävällisiä huolimatta siitä, että rikoin viisauden sanaa. (myöhemmin noin 18v eräät ystäväni sanat vaikuttivat niin, että lopetin tupakan polton ja juomisen ja tein parannuksen viisaudensanan rikkomisesta.) Selvitin asiaa henkilökohtaisessa rukouksessa taivaallisen Isän kanssa ja kirkossa piispan (joka on seurakunnan johtaja) kanssa. Jos haluaa olla ”täysipainoinen” kirkon jäsen täytyy tehdä parannus rikkomuksista.(Oma parannus prosessi oli melko pitkä, mutta se on ollut käänteentekevä kohta mun elämässäni.)

   eli siis summa summarum: Kirkko opettaa että ”lähtijöihin” suhtaudutaan rakkaudella. Oma veljeni on eronnut kirkosta ja hän on perheessä yhtä rakas nyt kuin aikaisemminkin.
   Sanon sen kuitenkin vielä, että koska me ihmiset ollaan epätäydellisiä ja omat tunteet vaikuttaa niin paljon käyttäytymiseen, niin voi olla ettei vanhemmat joiden lapsi ”lähtee” kirkosta välttämättä aina käyttäydy niin fiksusti ja rakastavasti, vaikka pitäisi.

   • Kiitos vastauksesta! Toivottavasti sinä pystyt käyttäytymään kypsästi, mikäli omat lapsesi joskus eroavat kirkosta 🙂

   • No sitä toivon minäkin (mutta samalla tietty toivon etteivät eroa) 🙂
    joskus tässä äitiydessä toi kypsästi käyttäytyminen on hieman haasteellista (ihan niinku noin muutenkin) 😉

 7. Suvi hienoa kun tämmöisen kyselykeskustelun aloitit, sä oot kyllä ihan paras! Ja hienoa myös, että kysymyksiä kysytään! Ja nimenomaan, että kysytään sellaiselta, joka osaa antaa oikeita vastauksia ja jolla on omakohtaista kokemusta ja tietoa :)! Toivottavasti kysymyksiä tulee vielä lisää :)!

 8. Kiitos Suvi vastauksesta! Vastaan tänne, ettei mene järjestys ihan täysin sekaisin.
  Kiva kun vastasit näin pitkästi, vaikka ei olisi tarvinut 🙂 Olemme asioista eri mieltä, mutta sellaistahan elämä on. Meitä on moneen junaan 🙂 Toivon vain, että se ei tule meidän väliin. Sä olet mun kaveri 🙂

  http://actok.org/?attachment_id=460 Lisään tähän linkin kuvaan, joka on netissä aika laajalti levinnyt, en tiedä sivustosta sen enempää, nappasin kuvan kuvahausta. Kuva selittää uskovien ja ateistien näkemyseroja. Itse kuulun agnostisiin ateisteihin. En usko että jumalia on olemassa, mutta en väitä, että minulla olisi siitä todistettua tietoa. Sinä kuulut varmaan toiseen kulmaan, eli uskot jumalaan ja tiedät hänen olevan olemassa.

  Minusta tuntuu, että meillä on ihan eri määreet, joilla puhua asioista, joten kummankaan perustelut eivät ole toiselle mitenkään todellisia. Sinä näet elämäsi tulevan elämän ”odotustilana”, jos oikein ymmärsin? (varmasti arvostat elämää. elät sitä tulevan odotuksessa ja sen mukaisin laein.) Minä uskon kuoleman jälkeen olevan multaa, joten haluan arvostaa jokaista hetkeä, mahdollisuutta ja ihmistä, sen hetken minkä elämme. Haluan korostaa elämän arvokkuutta ja ainutlaatuisuutta. Siksi tuntuu surulliselta, että osa ihmisistä kärsii elämänsä jumalanpelossa. (Esim. samaan sukupuoleen viehtyneet, jotka yrittävät pysyä kirkon opetuksissa.)
  Sinä varmaan näet asian tuskallisena, koska haluaisit kaikkien ihmisten pelastuvan ikuiseen elämään. Kummatkin haluamme kaikille hyvää 🙂

  • Yks kirkon tärkeistä opeista on myös vapaa tahto ja kaikilla on oikeus päättää omasta puolestaan.
   Mä tiesin jo ennen kun kirjotin mun vastauksen että oltais Kiala eri mieltä ja tykkään susta yhtä paljon ku ennenkin 🙂 älä sitä pelkää.

   Tämä elämä on mullekin ainutkertainen ja mä haluan myöskin arvostaa jokaista hetkeä, mahdollisuutta ja ihmistä että siinä ollaan samoilla linjoilla. 🙂
   Sen sanon vielä että kirkko opettaa että Kristus on sovittanut kaikki pelot, heikkoudet ja epäoikeudenmukaisuudet (yms,) ja hän voi myös auttaa meitä pääsemään yli kaikista elämän koettelemuksista niin että me voidaan tuntea rauhaa huolimatta siitä minkälaisissa olosuhteissa olemme. kenenkään ei siis tarvitse olla peloissaan.
   laitan tähän vielä linkiksi meidän kirkon virallisen sivuston mikä on keskittynyt kokonaan kirkonjäseniin ja nimen omaan jäseniin jotka on homoja. Sen nimikin on Mormons and gays. http://www.mormonsandgays.org/
   siellä on mm pieniä videoita joissa homot kertovat kokemuksistaan kirkossa.
   (Jumala rakastaa ihmistä mittaamattomasti oli se homo tai ei. eli Häntä ei tarvitse pelätä. Jotkut ihmiset kirkossa on taas sitten eri juttu…)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s