sinä vs. minä

Aika paljon on pohdituttanut tämä kasvatus asia ja sen rooli.
Sitä ajatteli joskus että ’sitten kun mulla on lapsia niin sitten’ tai ’toi ei kyllä oo kovin hyvin kasvattanut lapsiaan.’
Ja sitten sitä on tässä ja nyt ja menee ihan vaan lähikauppaan ja 4-vuotias saa hepulin. Huutaa ja riehuu kun ei jäätelöä osteta.
Mikä tässäkin kohdassa olisi sitten hyvää kasvatusta kysyn? Sekö että ostaisi sen jäätelön ja sillä hiljentäisi lapsen, vai sekö että ei osta sitä jäätelöä kun kerran niin on sanonut, eikä aina saa mitä haluaa vaikka huutaisi kuinka? vai sekö että vie lapsen ulos kaupasta ja jättää muut lapset ja ostokset kauppaan? vai että kaikki mennään ulos ja jää tavarat ostamatta? vai sekö että antaa tukapöllyä tai muuta?

Sanoppas se kun olet viisas. NO ei jäätelöä ostettu, ostettiin tavarat ja ulostauduttiin mahdollisimman nopeasti. Olisin voinut halata kaupantätiä joka lohdutti: ”isäni tapasi sanoa, jos nuorena huutaa paljon tulee isona kaunis lauluääni.”

Nille joilla ei ehkä ole omia lapsia ja niille joilla on haluan sanoa, että eipä ole kovin helppoa tämä kasvatustehtävä. Ainakaan meikäläiselle. Sitä saa pienen ihanan vauvan ja sitten se kasvaa ja tahtoo ja haluaa eikä kuitenkaan tiedä mitä. Sitten se kokeilee, haastaa, toistaa ja katsoo mitä tapahtuu. Se on ovela.

Tai entäs se kun meidän muksut huutelee moita ventovieraillekkin. Onko se nyt epäkohteliasta vaiko kohteliasta käytöstä? Mun mielestä on kiva jos tervehditään, mutta kieltämättä ehkä vähän outoa.
Tai kiroilu. Meidän perheessä ei kiroilla, mutta taas aika monessa perheessä siinä ei ole mitään pahaa.

Sitä on jotenkin aika helppo tuomita toisia. Sitten huomaa olevansa itse vastaavanlaisessa sopassa kaulaansa myöden ja ymmärtää. Alkaa tosiaan ymmärtää toista.

Tekee mieli taputtaa selkään ja sanoa että ’hei sä vedät hyvin jatketaan harjotuksia ja kyllä se tästä. Hiljaa hyvä tulee.’

Että niin. Eikä tämä päde pelkästään näissä kasvatus-asioissa, vaan aika lailla kaikissa yleisöosastoasioissakin.

Vanhin Uchtodorf kiteytti sen hyvin.

”Tätä aihetta muiden tuomitsemisesta voitaisiin oikeastaan opettaa kahden sanan saarnalla. Mitä tulee vihaamiseen, juoruamiseen, piittaamattomuuteen, pilkantekoon, kaunan kantamiseen tai haluun aiheuttaa vahinkoa, sovellattehan seuraavaa ohjetta:

Lopettakaa se!

Se on näin yksinkertaista. Meidän täytyy yksinkertaisesti lakata tuomitsemasta muita ja korvata tuomitsevat ajatukset ja tunteet sydämellä, joka on täynnä rakkautta Jumalaa ja Hänen lapsiaan kohtaan. ”

ei muuta lisättävää.

18 thoughts on “sinä vs. minä

  1. Heh. Tässä on lapsettomana tosi hyvä sanoa, että teit ”ehdottomasti” oikein kun et sitä jätskiä ostanut… 🙂 Itselle opetettiin kasvatustieteen opintojen aikana, että se, mitä opettaja sanoo, pitää. Ja opettajahan sinäkin monen muun asian ohessa lapsille olet. Mitä moikkailuun tulee niin itseä se varmaan moikkauksen kohteena lähinnä varmaan vaan hymyilyttäisi. 🙂 Ja juu. Kasvattaminen ei varmasti ole helppoa. Tsemppiä. Sä vedät hyvin. 😉

  2. Hyvä äiti ja kasvattaja sinä olet! Kaikille tulee väliin huteja, mutta kun perussuunta on kunnossa ja halua ja rakkautta on, niin kyllä se siitä. Ja lapsetkin kyllä oppii (ainakin te opitte), että meidän perheessä on meidän säännöt ja muualla voi olla muunlaiset. 🙂 Minustakin on kivaa, kun joku lapsi moikkaa!

  3. Just noinhan se menee. Ne jotka nyrpistelee tai kauhistelee, ei ole ollut samassa tilanteessa lähiaikoina. Meidän neiti opettelee vasta hienotunteisuutta ja naapuruston äidit ovat saaneet kuulla kesken keskustelun olevansa pallopyllyjä tai mummon näköisiä. Siinä vaiheessa sitä haluaisi vajota maan alle. Selitystä ja keskustelua, selitystä ja keskustelua…
    Jatketaan harjoituksia 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s